İmam hatiplerde yönlendirme ve sınav uygulaması tartışması | Eğitim-İş: İlkokuldan itibaren ayrım yapılıyor, sınavla öğrenci alınıyor

İmam Hatip Ortaokullarında Yüksek Başarı Oranları Dikkat Çekiyor

Ülkemizde Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında, imam hatip ortaokullarındaki yüksek başarı oranları, özel yönlendirme ve sınav uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, ilkokuldan itibaren başarılı öğrencilerin imam hatip ortaokullarına yönlendirildiğini ve bu okullara sınavla öğrenci alındığını vurguluyor.

Trabzon’daki Mahmut Celaleddin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne bağlı ortaokulda, 4 öğrencinin tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldığı, 274 öğrencinin ise Türkiye genelinde yüzde 10’luk başarı dilimine girdiği açıklandı.

Ortaokullarda öğrenciler genellikle adres kayıt sistemine göre yerleştirilirken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 22 Şubat 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımladığı yönetmelikle, “Bünyesinde ortaokul bulunan merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların ortaokul kısmına öğrenci alımı, okul yönetimince yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav sonucuna göre de yapılabilir” hükmü yer aldı. Bu düzenleme kapsamında ilkokul öğrencilerine yazılı veya sözlü sınav uygulanabildiği belirtildi.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, LGS sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, 10 yaşındaki çocukların sınavla ayrıştırılmasının eğitim ilkeleri ve Anayasa ile uyumsuz olduğunu vurguladı. Özbay, “Çocukların zorunlu eğitimi tamamlamadan sınavlarla kategorize edilmesine son verilmelidir” şeklinde konuştu.

Özbay, devlet okullarındaki fiziki koşulların ve eğitim imkanlarının eşit olmadığını, imam hatip ortaokullarına ek kaynak ve destek sağlandığını belirterek, bu durumun eğitimde fırsat eşitliği ilkesini zedelediğini dile getirdi.

İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 7. maddesine atıfta bulunan Özbay, ilkokuldan ortaokula geçişte sınav yapılamayacağını belirterek, söz konusu uygulamaya karşı hukuki süreç başlatacaklarını açıkladı.

Related Posts

Ermeni tarihinin önemli merkezlerinden Ani Katedrali restore ediliyor: Cami olarak ziyaretçilere açılması gündemde

Ermeni tarihinin önemli merkezlerinden Ani Katedrali restore ediliyor: Cami olarak ziyaretçilere açılması gündemde

Zeydan Karalar kimdir, nereli, hangi partili? Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar biyografi bilgileri…

Zeydan Karalar hayatı ve biyografisi, gündemde öne çıkan konu başlıkları arasında yer alıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk soruşturması kapsamında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar gözaltına alındı. Gözaltına alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın İstanbul’a getirildiği öğrenildi. Peki Zeydan Karalar kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte Zeydan Karalar hayatı ve biyografi bilgileri…

Kimyasal tepkimelerin hızlarını ve enerjilerini inceleyen bilim dalı nedir?

Kimyasal tepkimelerin hızlarını ve enerjilerini inceleyen bilim dalı, modern kimyanın temel taşlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Kimyasal reaksiyonların nasıl gerçekleştiğini, hangi hızda ilerlediğini ve bu süreçte enerji değişimlerinin nasıl meydana geldiğini anlamak, ilaç geliştirmeden endüstriyel üretime kadar birçok alanda kritik öneme sahip. Peki, Kimyasal tepkimelerin hızlarını ve enerjilerini inceleyen bilim dalı nedir?

Bilim toplumla buluşuyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişimi Ofisi tarafından koordine edilen “Bilim Kafe” etkinliği, 27-28 Haziran tarihlerinde Türkiye genelinde eş zamanlı olarak düzenlenecek. 81 ilde, 150’yi aşkın üniversitenin katılımıyla hayata geçirilecek etkinlik, üniversitelerin bilimi toplumla buluşturduğu geniş kapsamlı bir organizasyon olarak dikkat çekiyor.

Magnesia Antik Kenti’nin en büyük meydanı gün ışığına kavuşuyor

Magnesia Antik Kenti’nin en büyük meydanı gün ışığına kavuşuyor

Suriyeli mültecileri konu edinen “Öteki Yüzler” belgeseli ödülle döndü

Suriyeli mültecileri konu edinen “Öteki Yüzler” belgeseli ödülle döndü