Yargıtay’dan Emsal Nitelikte Mal Paylaşımı Kararı

Yargıtay’dan Mal Paylaşımı Davalarına İlişkin Önemli Karar!

Boşanma davalarının ardından mal paylaşımı (mal rejiminin tasfiyesi) davaları oldukça önemli bir konuyu oluştururken, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi tarafından emsal nitelikte bir karara imza atıldı. Yargıtay, mal rejiminin tasfiyesinde eşler arasındaki devirlerin bağış olarak değerlendirilmesi için, ‘bağış iradesinin duraksamaya yer vermeyecek şekilde açık olması gerektiğini’ belirtti.

İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan alınan bilgilere göre, Kuşadası’nda mal rejiminin tasfiyesiyle ilgili ilk derece mahkemesi, boşanma davası dosyasındaki davacının ifadeleri doğrultusunda gerçekleşen devrin bağış niteliğinde olduğuna hükmetti. Bu nedenle kooperatif hissesinin kişisel mal niteliğinde olduğunu ve davacının kişisel malın tasfiyesiyle katılma alacağı talebinde bulunamayacağını belirterek davayı reddetti.

İlk derece mahkemesinin kararına itiraz eden davacı erkek vekili, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 18. Hukuk Dairesi tarafından yapılan itirazları haklı bulmadı ve itirazı reddetti.

Davacı vekili, müvekkilinin davalıya yaptığı devrin bağış olarak kabul edilemeyeceğini belirterek temyiz isteminde bulundu ve dosya Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne taşındı.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin verdiği karara göre, mal rejiminin tasfiyesinde devrin bağış olarak kabul edilmesi için bağış iradesinin duraksamaya yer vermeyecek şekilde açık olması gerektiği vurgulandı. Yani, bağış iradesinin net bir şekilde ifade edilmediği durumlarda devir işlemi bağış olarak değerlendirilemez.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Barosu üyesi Avukat Fatih Karamercan ise, Yargıtay’ın kararının hakkaniyete ve doktrin görüşlerine uygun olduğunu dile getirerek, eşler arasındaki dayanışma ve güven ilişkisiyle gerçekleştirilen devir işlemlerinin genellikle bağış olarak kabul edildiğini belirtti.

Related Posts

Limanda uyuşturucu ve yolsuzluk skandalı:  Tonlarca kokain, rüşvet ve mafya ilişkileri

Avrupa’nın en büyük limanlarından biri olan Hamburg Limanı, uyuşturucu kaçakçılığı ve yolsuzluk başta olmak üzere suç zincirleriyle sarsılıyor.

Market ve pazarlarda 155 ürünün 61’inde pestisit çıktı

İstanbul’da market ve pazarlardan alınan sebze-meyve örnekleri üzerine yapılan bir analize göre, ürünlerin büyük bölümü ciddi sağlık riskleri taşıyan kimyasal kalıntılar barındırıyor.

Malta’nın “altın pasaport” programına Avrupa Adalet Divanı engeli

Avrupa Adalet Divanı, Malta’nın yatırım karşılığı vatandaşlık verilmesini öngören altın pasaport uygulamasını sona erdirmesi gerektiğine karar verdi.

İsrailli bakandan Gazze açıklaması: “Saldırılar 12 ay daha sürecek”

İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Gazze’ye yönelik saldırıları 12 ay daha sürdüreceklerini belirtti. Dermer, ABD Başkanı Donald Trump’ın da İsrail için “kötü” olacak bir anlaşmaya imza atmayacağına inandığını söyledi.

BUDO seferlerine fırtına engeli

Marmara Bölgesi’nde etkili olan fırtına nedeniyle İstanbul ile Bursa arasında işletilen deniz otobüslerinin 8 seferi iptal edildi.

İBB’den ‘Şafak Başa’ açıklaması: ‘Yapılanlar hukuksuzluktur!’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik ikinci dalga operasyon kapsamında gözaltına alınan İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa için İBB’den açıklama geldi. Açıklamada, “İSKİ Genel Müdürü Sayın Şafak Başa’ya ve çalışma arkadaşlarımıza yapılanlar hukuksuzluktur” denildi, sürecin ‘gerçek yüzü’ anlatıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir