Asya Borsaları, ABD Vergi Tasarısının Etkisiyle Düşüşte
Asya borsaları, ABD’deki kapsamlı vergi tasarısının ülkenin bütçe açığını artırabileceği endişeleriyle negatif bir seyir izliyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde korumacı ticaret politikalarının enflasyonu artırıp büyümeyi yavaşlatabileceği endişeleri devam ederken, Başkan Donald Trump’ın “tarihin en büyük vergi indirimi” olarak nitelendirdiği tasarının bütçe açığını genişleteceği beklentisi risk algısını artırıyor.
ABD ekonomisine dair artan endişeler ABD tahvil piyasalarında da satış baskısını artırırken, 20 yıllık tahvil ihalesine gelen zayıf talep faizleri yukarı çekti. 30 yıllık tahvil faizi 2003’ten bu yana en yüksek olan yüzde 5,11 seviyesine çıkarken, 10 yıllık faiz ise yeni günde yüzde 4,59 seviyesinde dengelendi.
ABD tahvil piyasalarındaki hareketlere duyarlı olan Asya bölgesinde ise ABD tahvillerindeki satış baskısının ardından pay piyasalarında risk algısı yüksek seyrini koruyor.
Analistler, Japonya’nın ABD tahvillerinde en büyük alıcı ülkelerden biri olduğunu belirterek, tahvil fiyatlarındaki düşüşün Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından yakından takip edildiğini dile getirdi.
Bu arada, ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Hazine Bakanı Scott Bessent, Kanada’da düzenlenen G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı kapsamında Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato ile görüştü.
Görüşmede Bessent ve Kato, küresel güvenlik ve devam eden ikili ticaret görüşmeleri gibi ABD ile Japonya arasındaki ekonomik ilişkilere dair önemli konuları ele aldı.
Döviz kurlarının piyasa tarafından belirlenmesi gerektiği yönündeki ortak görüşlerini yeniden teyit eden Bessent ve Kato, mevcut durumda dolar/yen kurunun temel ekonomik göstergeleri yansıttığını ifade etti.
Diğer yandan, bölgede açıklanan verilere göre Japonya’da imalat sanayi PMI mayısta 49 olarak kaydedildi. Ülkedeki imalat sanayi aktivitesi önceki aya göre güçlendi ancak hala zayıf seyrini sürdürdü. Ülkede mart ayına ilişkin çekirdek makine siparişleri ise beklenenden daha iyi performans göstererek aylık yüzde 13 ve yıllık bazda yüzde 8,4 artış kaydetti.
Bu gelişmelere paralel olarak, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9 değer kaybederek 36.955 puana, Güney Kore’de Kospi endeksi de yüzde 1,2 azalarak 2.594 puana geriledi.
Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 düşüşle 3.380 puandan, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,1 gerileyerek 23.560 puandan işlem görürken, Hindistan’da Sensex endeksi de yüzde 1 azalışla 80.815 puanda seyrediyor.
(AA)