AB Kararıyla Suriye’ye Yönelik Ekonomik Yaptırımlar Kaldırıldı
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasına karar verildiğini açıkladı.
Kallas, Brüksel’de gerçekleşen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bugün Suriye’ye uyguladığımız ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldık.” mesajını duyurdu.
“Suriye halkının yeni, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye oluşturma sürecine katkı sağlamak istiyoruz.” diyen Kallas, AB’nin Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğini belirtti.
AB’nin Suriye’ye Yönelik Yaptırımları
AB, Suriye’ye yönelik yaptırımları, iç savaşın başlamasından sonra Mayıs 2011’de uygulamaya koydu.
Rejimle ilişkili kişilere seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlamalar getirildi, insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulanlar listelendi. Beşşar Esed’den bakanlara kadar, rejimin iç çevresindeki önemli isimler yaptırımların hedefi oldu.
AB ayrıca Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı ve rejimin finans ağının temel sektörlerine yönelik adımlar attı. Bu kapsamda ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı ile askeri ve sivil amaçlı malzemelerin ihracatı kısıtlandı. Yaptırımlar, belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finansmanını da içeriyordu.
AB, rejimin devrilmesinin ardından, 24 Şubat’ta Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörleri hedef alan yaptırımları “askıya almayı” kararlaştırmıştı.
AB yetkilileri, yaptırımların kaldırılma kararlarının “geri alınabilir” olduğunu ve ülkedeki durumun yakından izlendiğini vurguluyor.