Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

Freestone: Düzenli Duş Almak, Sağlık İçin Hayati Önem Taşıyor

Freestone, duş almanın zamanından bağımsız olarak kişisel hijyenin önemli bir parçası olduğunu vurguluyor. Vücut kokusunun sandığımız gibi terden değil, cilt yüzeyinde yaşayan bakterilerden, özellikle stafilokok türlerinden kaynaklandığını belirtiyor. Terin kendisi kokusuz; ancak bu bakteriler teri parçaladığında, kükürt içeren tioalkoller adlı bileşikler oluşuyor ve bu da kötü kokunun nedeni oluyor.

Gün içinde saçımız ve cildimiz; toz, polen ve kir gibi birçok maddeyle kaplanıyor. Bunlar sadece kıyafetlere değil, doğrudan yatak çarşaflarına da geçiyor. Akşam duşu almak, bu kirlerin bir kısmını temizlese de, gece boyunca vücut yine terliyor ve bu teri besin olarak kullanan mikroplar sabaha kadar çalışıyor.

Eğer çarşaflarınızı düzenli olarak yıkamıyorsanız, akşam temizlenmiş bir vücutla yatağa girmeniz dahi mikroplardan korunmanızı garanti etmez. Ayrıca gece boyunca dökülen ölü deri hücreleri, ev tozu akarlarının besin kaynağı oluyor. Bu durum, akarların dışkısıyla birleştiğinde alerji ve astımı tetikleyebilir.

Sabah duşları ise sadece gece boyunca biriken teri ve bakterileri uzaklaştırmakla kalmıyor; aynı zamanda ölü derileri ve yataktan geçen mikroorganizmaları da temizliyor. Bu da güne daha temiz bir vücutla başlamayı ve gün boyunca kötü kokuya neden olabilecek bakteri sayısını azaltmayı sağlıyor.

Science Alert’te yer alan habere göre; Freestone, sabah duşunun özellikle çarşafların temiz olmadığı durumlarda daha etkili olduğunu söylüyor. Gün boyu daha taze kalmak isteyenler için sabah duşu, mikrobiyolojik açıdan mantıklı bir tercih.

Ancak hangi saat dilimini tercih ederseniz edin, uzmanlar bir konuda hemfikir. Çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az bir kez yıkanmalı. Bu sayede ter, bakteri, ölü deri, yağ ve hatta mantar sporları gibi pek çok mikrop yatağınızdan uzak tutulabilir.

Related Posts

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Depresyonda olan hasta 56 gün boyunca uyudu: Donmuş gibiydi bilimin ekip çalışmasının ve sabrın zaferi

Samsun’da bir hasta psikiyatrik rahatsızlık sebebiyle 56 gün boyunca uyudu. Hastaya uygulanan elektrokonvülsif terapi (EKT) sayesinde hasta 56’ncı gün gözlerini açtı.

Tuvalete gittiğinizde ortaya çıkan 2 hayati işaret

Her gün fark etmeden geçip gittiğiniz bu iki belirti, ciddi bir karaciğer hastalığının erken habercisi olabilir. Bu sinyallere dikkat…

Kalbinizin gerçek yaşını hesaplayan araç geliştirildi

İngiltere’de bilim insanları, kalbin “işlevsel yaşını” hesaplayabilen yeni bir araç geliştirdi. Bu araç sayesinde bireyler, kalplerinin gerçek yaşına kıyasla ne kadar yaşlandığını öğrenebiliyor. Geliştirilen sistem, kalp hastalıkları riski taşıyan bireylerde erken teşhis ve önlem amacıyla kullanılabilecek.